Ce este limerick-ul?

De la o formă de poezie pentru copii, limerick-ul, pare-se de origine irlandeză, a făcut vogă la începutul secolului trecut prin producţia lui Edward Lear, vogă pe care şi-a păstrat-o intactă în zilele noastre.

Un limerick se compune din cinci versuri, bazate pe două rime (aabba). Versurile al treilea şi al patrulea au un picior mai puţin decât celelalte trei.

La origine bazat exclusiv pe absurd, limerick-ul a evoluat considerabil de-a lungul a aproape două secole de existenţă, ajungând astăzi să îmbrăţişeze o gamă largă de teme: ironie, poantă anecdotică, grotesc, trivialitate etc.

Limerick-ul este o manifestare atât de specifică a umorului englezesc (aşa cum este epigrama la noi), încât autori de mare prestigiu ca Arnold Bennett, John Galsworthy, Rudyard Kipling, T.S Eliot şi alţii şi-au încercat măiestria în acest gen.

Bibliografie
 • Limba engleză fără profesor / Dan Duţescu. - Bucureşti: Editura Niculescu, 2008


 • Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la blog pentru a primi notificări prin e-mail când scriu ceva nou. De asemenea, poți aprecia pagina mea de facebook sau pur și simplu să dai mai departe mesajul folosind butonul share. Și nu în ultimul rând, din orice motiv, poți să-mi lași un comentariu mai jos cu gândurile tale.

  Comentarii

  1. Am auzit de acest gen de umor dar nu am stiut cu ce se mananca. E interesant si sincer am sa incerc si eu.

   RăspundețiȘtergere

  Trimiteți un comentariu

  S-ar putea să vă mai placă și

  Comentarii recente în Blogger

  Cum să adăugaţi caseta de comentarii Facebook în Blogger

  Aţi văzut că mi-am schimbat logo-ul?