Principiile dreptăţii şi inegalitatea

Concepţia asupra dreptăţii pe care vreau să o dezvolt poate fi rezumată în următoarele două principii: mai întâi, fiecare persoană care participă la o practică sau care e influenţată de aceasta are un drept egal la cea mai largă libertate, compatibilă cu o libertate de acelaşi fel pentru toate persoanele; şi, în al doilea rând, inegalităţile sunt arbitrare în măsura în care nu ne vom aştepta ca ele să conducă la avantajul tuturor şi nu ne vor garanta că posturile şi funcţiile de care sunt legate sunt deschise tuturor. Aceste principii formulează dreptatea ca un compus din trei idei: libertatea, egalitatea şi recompensa pentru activităţile ce contribuie la binele comun. (...)
Potrivit celui de-al doilea principiu, o inegalitate este admisă numai dacă există un motiv să considerăm că acea inegalitate căreia îi va da naştere o practică va acţiona în avantajul fiecărui participant la ea. Să accentuăm că fiecare participant trebuie să câştige din inegalitate. (...) Aceste principii trebuie să fie aranjate într-o ordine serială, cu primul prioritar faţă de al doilea.
(John Rawls, O teorie a dreptăţii)


Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la blog pentru a primi notificări prin e-mail când scriu ceva nou. De asemenea, poți aprecia pagina mea de facebook sau pur și simplu să dai mai departe mesajul folosind butonul share. Și nu în ultimul rând, din orice motiv, poți să-mi lași un comentariu mai jos cu gândurile tale.

Comentarii

S-ar putea să vă mai placă și

Comentarii recente în Blogger

Cum să adăugaţi caseta de comentarii Facebook în Blogger

Aţi văzut că mi-am schimbat logo-ul?