Separarea puterilor în stat

Atunci când în mâinile aceleiaşi persoane sau ale aceluiaşi corp de dregători se află întrunite puterea legiuitoare şi puterea executivă, nu există libertate, deoarece se poate naşte teama ca acelaşi monarh sau acelaşi senat să nu întocmească legi tiranice pe care să le aplice în mod tiranic. (...) Totul ar fi pierdut dacă acelaşi om sau acelaşi corp de fruntaşi, fie ai nobililor, fie ai poporului, ar exercita aceste trei puteri: pe cea de a face legi, pe cea de a duce la îndeplinire hotărârile obşteşti şi pe cea de a judeca infracţiunile sau litigiile dintre particulari.
(Charles de Montesquieu, Spiritul legilor)


Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la blog pentru a primi notificări prin e-mail când scriu ceva nou. De asemenea, poți aprecia pagina mea de facebook sau pur și simplu să dai mai departe mesajul folosind butonul share. Și nu în ultimul rând, din orice motiv, poți să-mi lași un comentariu mai jos cu gândurile tale.

Comentarii

  1. Asta stiu ca era o lectie la istorie dar nu mai retin in ce clasa :)), esti pasionat de politica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot sa spun ca sunt pasionat de politica, mai degraba de filosofie. Acesta este un text din cartea de filosofie pentru clasa a XII-a.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

S-ar putea să vă mai placă și

Comentarii recente în Blogger

Cum să fii creativ

Taie fişierele MP3 online FREE